StiVAD bereikt volledige transparantie in vastgoedbeleggingsmarkt

De Stichting Vastgoeddata StiVAD biedt deelnemers en gebruikers sinds kort volledige transparantie in professionele beleggingstransacties in de vastgoedmarkt met een waarde boven vijf miljoen euro. Elke transactie in de Nederlandse markt wordt in beeld gebracht met gegevens van deelnemende vastgoedpartijen en openbare bronnen, waaronder het kadaster.

Een pilot van ruim een jaar werd onlangs afgerond. De database van StiVAD biedt vastgoedprofessionals een volledig overzicht van alle transacties in commercieel vastgoed als woning- en zorgcomplexen, winkels, kantoren, bedrijfshallen en parkeergarages. Daardoor kunnen ontwikkelingen in de vastgoedmarkt op de voet worden gevolgd. Deelnemers in StiVAD leveren extra kengetallen, waaronder het rendement van de beleggingen bij aankoop. Deze informatie is de basis voor een precieze bepaling van de waarde van het vastgoed.

Onder de deelnemers van StiVAD bevinden zich institutionele beleggers uit binnen- en buitenland, woningcorporaties, taxateurs van groot zakelijk vastgoed en accountants. De stichting is in 2010 opgericht door de Vereniging van Institutionele Vastgoedbeleggers in Nederland (IVBN) en startte met zeventien zogeheten founding fathers, met als doel betrouwbare marktreferenties voor betere vastgoedtaxaties. Inmiddels telt StiVAD 86 deelnemers.

Uit cijfers van StiVAD blijkt dat professionele beleggers in het eerste kwartaal van 2022 voor 818 miljoen euro aan woningen hebben verhandeld, 47 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat lijkt een groot verschil, maar toen werden veel transacties net vóór de jaarwisseling afgewikkeld, met oog op de verhoging van de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021. Met een totaal van 1,58 miljard euro ging in het eerste kwartaal het meeste geld om in bedrijfsruimte, waaronder distributiecentra. Dat was in het eerste kwartaal in 2021 nog 748 miljoen euro. Bij vier van de vijf grootste vastgoedtransacties ging het om logistieke objecten, de vijfde betrof een hotelpand in Amsterdam.

Grootste transacties
eerste kwartaal 2022 (leverdatum)

VidaXL (Sevenum) 237 miljoen euro
Campus A58 (Roosendaal) 145 miljoen euro
Hello World (Hoofddorp) 98 miljoen euro
Ruby Emma Hotel (Amsterdam) 91 miljoen euro
Newtonweg 10 (Venlo) 74 miljoen euro

StiVAD registreerde in de afgelopen zes maanden 923 vastgoedbeleggingstransacties met een totale waarde van 13,8 miljard euro. Daarvan waren er zes zogeheten portefeuilledeals, waarbij meerdere objecten tegelijk werden verkocht.

Over StiVAD
StiVAD is een onafhankelijk, non-profit platform voor het veilig delen van data binnen de vastgoedsector. Aansluiting bij StiVAD biedt deelnemende partijen een voor iedereen zichtbaar bewijs van volledige openheid en transparantie. Door de snelle groei is StiVAD een steeds completere bron voor beleggingstransactiegegevens. Naast de beleggingstransactiedatabase beheert StiVAD ook de Footfall Index Netherlands (FIN), een passanten-index voor winkelcentra en -gebieden.