Beleggingsmarkt: 6,5 miljard euro tot en met 3e kwartaal 2023

Vastgoedbeleggers kochten in 2023 tot en met het 3e kwartaal gemeten op basis van leverdatum voor 6,5 miljard euro Nederlands vastgoed. Het volume op basis van overeenkomstdatum kwam uit op 5,1 miljard euro. Dat blijkt uit het transactieregister van StiVAD.

Over de eerste drie kwartalen in 2022 lag het beleggingsvolume gemeten naar leverdatum nog op 13,9 miljard euro. Daarmee loopt de vastgoedbeleggingsmarkt in volume nu 53 procent achter op vorig jaar.

Oplopende transactietotalen

Wel zag StiVAD in het derde kwartaal oplopende transactietotalen tegenover het voorgaande kwartaal. Dat was het geval voor woningcomplexen (1,3 miljard tegen 920 miljoen), winkels (310 miljoen tegen 170 miljoen) en zorgvastgoed (220 miljoen tegen 42 miljoen). Maar in geen van deze assetklassen overschreed het totaal dat in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

In woningcomplexen verhandelden beleggers gemeten naar leverdatum tot en met het derde kwartaal voor 2,7 miljard euro. Dat was 4,1 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Een derde minder dus. In winkels belegden ze in die periode 551 miljoen euro, tegen 1,5 miljard een jaar eerder. Daar bedraagt de achterstand dus twee derde. Bij kantoorbeleggingen is de achterstand kleiner met een totaal van 1,19 miljard euro, tegen 2,63 miljard euro in 2022. Logistiek en bedrijfshallen zijn tot en met het derde kwartaal goed voor 1,5 miljard euro aan beleggingen, tegen 4,1 miljard euro in dezelfde periode in 2022. Transacties met zorgvastgoed telden op tot 327 miljoen euro, tegen 1 miljard een jaar eerder. In de categorie overig vastgoed verhandelden beleggers voor 270 miljoen euro.

Mammoettanker

Als we kijken naar overeenkomstdatum staken beleggers in 2023 tot en met het derde kwartaal slechts 5,1 miljard euro in vastgoed. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 12,6 miljard euro. Het verschil in de totalen gemeten naar leverdatum (6,5 miljard) en overeenkomstdatum (5,1 miljard) is een indicatie van het sentiment in de markt. De afspraken over recente juridische leveringen zijn al veel eerder gemaakt, toen de verwachtingen hoger gespannen waren. In 2022 lag het beleggingsvolume naar overeenkomstdatum op 19 miljard euro, gemeten naar leverdatum was dat 21 miljard. De vastgoedmarkt is daarmee vergelijkbaar met een mammoettanker, die voortdrijft terwijl de motoren al enige tijd zijn uitgeschakeld.