BPD Woningfonds en Mazars sluiten zich aan bij StiVAD

BPD Woningfonds en de internationale accountants-, tax- en adviesorganisatie Mazars hebben zich aangesloten bij de Stichting Vastgoeddata “StiVAD”. Daarmee komt het aantal aangesloten partijen op tachtig.

BPD Woningfonds belegt in duurzame en betaalbare nieuwbouwhuurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen (een tot twee keer modaal) – (her)starters, gezinnen en zelfstandig wonende ouderen. Het gaat om appartementen en eengezinswoningen in stedelijke gebieden door heel Nederland, waarvan de overgrote meerderheid een huur heeft tussen 650 en 1.000 euro per maand. Daarmee bedient het fonds de groeiende groep mensen die niet in aanmerking komt voor sociale huur of voor wie een koopwoning buiten bereik ligt. De woningportefeuille omvat inmiddels zo’n 2.700 middeldure huurwoningen en zal doorgroeien naar 15.000 woningen in 2028.

Mazars levert diensten op het gebied van audit, accountancy, tax en consultancy aan bedrijven in verschillende sectoren, waaronder de vastgoedsector. Mazars is aanwezig in meer dan negentig landen en heeft in Nederland elf vestigingen, waar 55 partners en ruim 1.050 medewerkers werkzaam zijn. Na de branchegenoten BDO, Deloitte, EY en KPMG is Mazars het vijfde accountantskantoor dat zich aansluit bij StiVAD.

Deelnemer in StiVAD zijn institutionele beleggers, woningcorporaties, taxateurs van groot zakelijk vastgoed en accountants. De stichting is in 2010 opgericht door de vereniging van institutionele beleggers in Nederland (IVBN) en startte met zeventien zogeheten founding fathers, met als doel betrouwbare marktreferenties voor betere vastgoedtaxaties.

Vastgoedbeleggingsregister
Aangesloten partijen melden hun beleggingstransacties in het vastgoedbeleggingsregister van StiVAD. Deelnemende taxateurs kunnen deze marktreferenties gebruiken voor de onderbouwing van hun waarderingen op marktwaarde. Eigenaren gebruiken de referenties onder andere voor het motiveren van (des-)investeringsbeslissingen voor beleggingscommissies en commissarissen.

Bestuursvoorzitter Robbert van Dijk van StiVAD is blij met de nieuwe toetreders: “BPD is als ontwikkelaar en belegger een grote speler in de Nederlandse markt voor woningen en woningbeleggingen, een belangrijke beleggingsklasse binnen het StiVAD-vastgoedbeleggingsregister. Mazars krijgt door zijn aansluiting bij StiVAD toegang tot referentieobjecten die een betrouwbare onderbouwing bieden voor de balanswaarde van vastgoedobjecten van klanten. Daarmee wordt het zicht verbeterd op de financiële stabiliteit van Nederland, onder toezicht van AFM en DNB.”

Paul Schutjens, als partner Audit & Assurance bij Mazars actief in de sector Real Estate, toont zich verheugd over de aansluiting bij StiVAD: “Met de toetreding tot een professioneel platform als StiVAD zetten wij een mooie volgende stap met de verdere ontwikkeling van de dienstverlening aan onze klanten in de vastgoedsector. Wij krijgen hiermee de beschikking over recente transactie-analyses die ons zullen helpen bij het efficiënt en effectief toetsen van de marktconformiteit van vastgoedwaarderingen. Wij kijken uit naar een prettige en langdurige samenwerking met StiVAD.”

Over StiVAD
StiVAD is een onafhankelijk, non-profit platform voor het veilig delen van data binnen de vastgoedsector. Aansluiting bij StiVAD biedt deelnemende partijen een voor iedereen zichtbaar bewijs van volledige openheid en transparantie. Door de snelle groei is StiVAD een steeds completere bron voor beleggingstransactiegegevens. Naast de beleggingstransactiedatabase beheert StiVAD ook de Footfall Index Netherlands (FIN), een passanten-index voor winkelcentra en -gebieden.