Eerste buitenlandse partij treedt toe tot StiVAD

Heimstaden treedt toe tot StiVAD

Het van oorsprong Scandinavische Heimstaden heeft zich als eerste buitenlandse woningverhuurder aangesloten bij de Stichting Vastgoeddata “StiVAD”. Daarmee komt het aantal aangesloten partijen op 75.

Heimstaden zette in oktober 2018 voor het eerst voet op Nederlandse bodem en is hier inmiddels eigenaar van meer dan 10.000 woningen. Daarmee groeide de verhuurder snel uit tot een substantiële speler op de Nederlandse markt, met de ambitie om zijn woningportefeuille verder uit te breiden. Het deels aan de beurs van Stockholm genoteerde Heimstaden heeft zo’n 55.000 woningen in Zweden, Noorwegen, Duitsland, Denemarken en Nederland. Onlangs kondigde Heimstaden aan ruim 42.000 woningen in Tsjechië te kopen.

Onder de deelnemers van StiVAD bevinden zich institutionele beleggers, woningcorporaties, taxateurs van groot zakelijk vastgoed en accountants. De stichting is in 2010 opgericht door de vereniging van institutionele beleggers in Nederland (IVBN) en startte met zeventien zogeheten founding fathers, met als doel betrouwbare marktreferenties voor betere taxaties.

Aangesloten partijen melden hun beleggingstransacties in het vastgoedbeleggingsregister van StiVAD. Deelnemende taxateurs kunnen deze marktreferenties gebruiken voor de onderbouwing van hun waarderingen op marktwaarde. Eigenaren gebruiken de referenties onder andere voor het motiveren van (des-)investeringsbeslissingen voor beleggingscommissies en commissarissen.

Head of asset management Jasper Bos van Heimstaden Nederland zegt dat de toetreding tot StiVAD een logische keuze was: “Heimstaden wil een positieve bijdrage leveren in alle markten waarin we actief zijn. Om dat te bereiken werken we samen met verschillende lokale partners, waar deze aansluiting bij StiVAD een goed voorbeeld van is. Een transparante woningmarkt bereiken we immers alleen door samen te werken en is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.”

Bestuursvoorzitter Robbert van Dijk van StiVAD is blij met de nieuwe toetreder: “Het is goed om te zien dat ook buitenlandse partijen zich committeren aan markttransparantie. Ik hoop dat andere buitenlandse organisaties het voorbeeld van Heimstaden zullen volgen.”

Over StiVAD

StiVAD is een onafhankelijk, non-profit platform voor het veilig delen van data binnen de vastgoedsector. Aansluiting bij StiVAD biedt deelnemende partijen een voor iedereen zichtbaar bewijs van volledige openheid en transparantie. Door de snelle groei is StiVAD een steeds completere bron voor beleggingstransactiegegevens. Naast de beleggingstransactiedatabase beheert StiVAD ook de Footfall Index Netherlands (FIN).