StiVAD gaat transactiedata delen met taxateurs

Taxateur

De 21 vastgoedeigenaren die deelnemen in de Stichting Vastgoeddata “StiVAD” gaan transactiedata delen met hun taxateurs. Het delen van kennis is één van de 28 aanbevelingen van het Platform Taxateurs en Accountants (PTA). Het is een essentiële stap naar meer markttransparantie, betere waarderingen en daarmee naar meer vertrouwen in de vastgoedbeleggingsmarkt. De toezichthouders ondersteunen de implementatie van de 28 PTA aanbevelingen. De taxateurs van DTZ Zadelhoff, JLL, MVGM, Troostwijk, NAI Netherlands en Dansen Van der Vegt hebben al toegezegd te gaan deelnemen in de stichting. Ook andere taxateurs die waarderen voor de deelnemende vastgoedeigenaren staan positief tegenover mogelijke deelname. “StiVAD verwelkomt de taxateurs en respecteert de “Front Runners-rol” die zij vervullen”, aldus René Vierkant, voorzitter van het bestuur van StiVAD. “Het delen van informatie met taxateurs om te komen tot betere waarderingen is één van de hoofddoelstellingen van de stichting.”

Omvangrijke database

StiVAD beheert inmiddels een omvangrijke database met 455 gemelde beleggingstransacties ter waarde van € 3,6 miljard (koopsommen vrij op naam). Per transactie wordt naast de koopsom en de aanvangsrendementen eveneens informatie geboden over de meest relevante prijsbepalende factoren, zoals onder andere: de omstandigheden van de transactie, de resterende looptijd van de huurovereenkomsten, de grondsituatie en de kwaliteit van het gebouw.

Stichting Vastgoeddata “StiVAD” (stivad.nl)

De onafhankelijke Stichting Vastgoeddata “StiVAD” is opgericht in oktober 2011 door achttien institutionele vastgoedbeleggers. Momenteel zijn er 21 deelnemers, waaronder twee corporaties.  Deze deelnemers hebben in Nederland een belegd vermogen in direct vastgoed van € 60 miljard. Hun gezamenlijke marktaandeel op de vastgoedbeleggingsmarkt bedroeg in 2013 circa 20%. StiVAD heeft tot doel om transparantie op de vastgoedmarkten te bevorderen door middel van het opbouwen van een online, centraal transactieregister. De marktreferenties in de database helpen bij het beter onderbouwen van vastgoedwaarderingen.

Het volledige persbericht.