Winkels 4e kwartaal 2020: BAR 10,1% mediaan | 4,1% min

StiVAD registreerde in 2020 in totaal 108 transacties met winkels en winkelcentra voor een totale waarde van 1,38 miljard euro. Bij 47 van deze transacties waren deelnemers in StiVAD betrokken, goed voor 567 miljoen euro. Over die laatste transacties kwam het mediane BAR uit op 9,4 procent. Institutionele beleggers en woningcorporaties hebben vooral verkocht. Slechts bij twee transacties in 2020 ging het om de aankoop van winkelobjecten.

Vierde kwartaal

Het laagste BAR van 4,1 procent is geregistreerd voor een transactie met een portefeuille supermarkten. Het betrof een verkoop door een eigenaar-gebruiker aan een institutionele belegger. Het hoogste BAR van 26,4 procent werd genoteerd voor de verkoop door een institutionele belegger van een object van 2.217 vierkante meter in het winkelhart van Waalwijk aan een particuliere belegger. Het mediane BAR kwam lag een fractie boven tien procent.

Bij de grafiek: boxplots – met uitschieters – van het BAR – theoretische huur – per kwartaal van winkeltransacties. Het mediane BAR wordt weergegeven door de groene horizontale streep in de boxplot. Het “BAR min” is het laagste BAR.