Winkels 3e kwartaal 2023: BAR mediaan 5,7% | 5,1% min

Passanten voor winkels in een winkelcentrum in een buitenwijk van Amsterdam.StiVAD registreerde tot en met het derde kwartaal 2023 op basis van overeenkomstdatum 93 transacties met winkels en winkelcentra voor 684,5 miljoen euro. Bij 19 noteerde StiVAD ook rendementen, goed voor 100,1 miljoen euro.

Het laagste BAR in het derde kwartaal kwam uit op 5,1%. Een institutionele belegger betaalde dit aanvangsrendement voor een supermarkt in Eindhoven in een transactie met een particuliere belegger. Het hoogste BAR van 7,4 werd genoteerd in een transactie met meerdere winkels in Den Haag tussen twee institutionele beleggers. Het mediane BAR kwam uit op 5,7%.

In het vierde kwartaal lag het laagste BAR op 6,3% voor een winkelpand aan de Haarlemmerstraat in Leiden. Het hoogste BAR van 7,7% werd genoteerd voor een winkel in het kernwinkelgebied in Alkmaar. Het voorlopige mediane BAR voor het vierde kwartaal – op basis van het minimum van drie transacties – kwam uit op 7,3%.

Bij de grafiek: boxplots – met uitschieters – van het BAR – theoretische huur – per kwartaal van winkeltransacties. Het mediane BAR wordt weergegeven door de groene horizontale streep in de boxplot. Het “BAR min” is het laagste BAR.