In het register stonden eind mei 2024 7.646 transacties:

* 2.516 woningcomplexen

* 1.530 winkels en winkelcentra

* 1.361 kantoren

* 1.421 bedrijfsvastgoed

* 544 woonzorgcomplexen

* 49 parkeergarages

* 223 overige

In de voorgaande zes maanden werden 642 nieuwe transacties toegevoegd. De waarde van alle transacties in het VBT-register samen beloopt 96,94 miljard euro.

In het eerste kwartaal van 2024 zag StiVAD op basis van overeenkomstdatum 33 transacties met kantoren voor een waarde van 267,5 miljoen euro.

Er waren slechts twee transacties waarbij StiVAD een rendement noteerde: de verkoop van een klein kantoor in Den Bosch en een groot kantoorgebouw in Amersfoort. Door dit lage aantal transacties is het niet mogelijk een boxplot te tekenen.

StiVAD registreerde in het eerste kwartaal 2024 op basis van overeenkomstdatum 24 transacties met winkels en winkelcentra voor 177,9 miljoen euro. Bij 4 transacties noteerde StiVAD rendementen, samen goed voor 7,5 miljoen euro.  

Het laagste BAR in het eerste kwartaal kwam uit op 5,9 procent. Een institutionele belegger betaalde dit aanvangsrendement voor een supermarkt in Renkum in een transactie met een particuliere belegger. Het hoogste BAR van 19,1 procent werd genoteerd in een transactie met een complex met meerdere winkels in een Fries dorp tussen twee institutionele beleggers. Het mediane BAR kwam uit op 9,8 procent. 

Bij de grafiek: boxplots – met uitschieters – van het BAR – theoretische huur – per kwartaal van winkeltransacties. Het mediane BAR wordt weergegeven door de groene horizontale streep in de boxplot. Het “BAR min” is het laagste BAR. 

In het eerste kwartaal van 2024 registreerde StiVAD op basis van overeenkomstdatum 19 transacties met woningcomplexen voor 306,3 miljoen euro. In 7 gevallen waren hierbij deelnemers in StiVAD betrokken, goed voor een totaal van 142,6 miljoen euro. 

Het mediane BAR op basis van transacties van deelnemers kwam voor het eerste kwartaal uit op 4,8 procent. Het ging in die gevallen – op één na – om transacties met bestaande bouw. Het valt op dat institutionele partijen en grotere particuliere beleggers bijna geen te bouwen woningen in koop-aanneming- of turnkeyovereenkomsten kochten. 

Energielabels C en D 

Het laagste BAR van 3,5 procent werd door een buitenlandse investeerder betaald voor bestaande woningen uit het einde van de jaren zestig met energielabel C op twee plekken in Amsterdam. De verkoper was een institutionele belegger. Het hoogste BAR van 5,7 procent werd genoteerd bij een transactie tussen twee institutionele partijen voor een complex met 50 woningen met energielabel D in Den Haag.  

Bij de grafiek: boxplots – met uitschieters – van het BAR (theoretische huur) per kwartaal van transacties met woningcomplex. Het mediane BAR wordt weergegeven door de groene horizontale streep in de boxplot. Het “BAR min” is het laagste BAR. 

 

Woningen: geografische spreiding 

Alle transacties waarvoor StiVAD rendementen noteerde hadden betrekking op de provincies Noord- en Zuid-Holland. De gemiddelde rendementen per provincie kwamen uit op respectievelijk 4,1 en 4,8 procent. Door het geringe aantal transacties zijn er geen bruikbare aanvangsrendementen voor de overige provincies beschikbaar.

Vastgoedbeleggers kochten in het eerste kwartaal van 2024 gemeten op basis van leverdatum voor 2,25 miljard euro Nederlands vastgoed. Het volume op basis van overeenkomstdatum kwam daarentegen veel lager uit op 1,58 miljard euro. Dat blijkt uit het transactieregister van StiVAD.

In het eerste kwartaal van 2023 lag het beleggingsvolume gemeten naar leverdatum nog op 1,26 miljard euro. Daarmee loopt de vastgoedbeleggingsmarkt in volume nu 79 procent voor op dezelfde periode een jaar geleden.

In de verschillende assetklassen liep de voorsprong gemeten naar leverdatum ten opzichte van het eerste kwartaal 2023 fors uiteen. De grootste sprong maakte het transactievolume van winkels met een plus van 246 procent naar 258,2 miljoen euro. Kantoortransacties lagen 152 procent hoger op 429,8 miljoen euro. Aan bedrijfsruimten en logistiek verhandelden beleggers voor 624,9 miljoen, een plus van 60%. Beleggingen in woningcomplexen namen met 41 procent toe tot 686,8 miljoen euro. Zorgvastgoed steeg met 38 procent naar 73,93 miljoen euro.

Gevoelstemperatuur

Als we kijken naar overeenkomstdatum staken vastgoedbeleggers in het eerste kwartaal van 2024 voor 1,58 miljard euro in vastgoed. Een plus van 30 procent ten opzichte van het volume een jaar eerder. Dit cijfer is een goede indicatie voor het huidige sentiment in de markt. Totalen naar leverdatum zijn echter betrouwbaarder: er is geleverd, de financiering is rond. Vandaar dat deze deals favoriet zijn als referentie bij taxateurs.

Keerpunt

Totalen naar overeenkomstdatum vormen een directere indicatie van de gevoelstemperatuur in de markt. Die is op basis van de huidige cijfers voorzichtig positief. Waar de volumes in zorgvastgoed en kantoren nog wat dalen, boeken woningcomplexen (13 procent), bedrijfsruimten (82 procent) en winkels (124 procent) winst tegenover het eerste kwartaal 2023. Dat is een vroege aanwijzing dat de markt zich mogelijk op een keerpunt bevindt.

Top 5 deals

Bij de vijf grootste transacties gesloten in het eerste kwartaal van 2024 ging het drie keer om logistieke objecten, een woningportefeuille en een hotel. Veruit de grootste deal betrof het distributiecentrum van Primark in Roosendaal, dat ging voor 100 miljoen euro. Daarop volgt de portefeuille woningen aan de Amsterdamse Nachtwachtlaan en Europaboulevard die 57,3 miljoen euro opbracht. Een te bouwen hotel aan de Rotterdamse Glashaven verwisselde voor 53,5 miljoen van eigenaar. Twee logistieke objecten in Oosterhout (Rederijweg) en Venlo (John Hicksstraat) leverden respectievelijk 47,9 en 42,3 miljoen euro op.