Vastgoedbeleggers kochten in het eerste kwartaal van 2024 gemeten op basis van leverdatum voor 2,25 miljard euro Nederlands vastgoed. Het volume op basis van overeenkomstdatum kwam daarentegen veel lager uit op 1,58 miljard euro. Dat blijkt uit het transactieregister van StiVAD.
In het eerste kwartaal van 2023 lag het beleggingsvolume gemeten naar leverdatum nog op 1,26 miljard euro. Daarmee loopt de vastgoedbeleggingsmarkt in volume nu 79 procent voor op dezelfde periode een jaar geleden.
In de verschillende assetklassen liep de voorsprong gemeten naar leverdatum ten opzichte van het eerste kwartaal 2023 fors uiteen. De grootste sprong maakte het transactievolume van winkels met een plus van 246 procent naar 258,2 miljoen euro. Kantoortransacties lagen 152 procent hoger op 429,8 miljoen euro. Aan bedrijfsruimten en logistiek verhandelden beleggers voor 624,9 miljoen, een plus van 60%. Beleggingen in woningcomplexen namen met 41 procent toe tot 686,8 miljoen euro. Zorgvastgoed steeg met 38 procent naar 73,93 miljoen euro.
Gevoelstemperatuur
Als we kijken naar overeenkomstdatum staken vastgoedbeleggers in het eerste kwartaal van 2024 voor 1,58 miljard euro in vastgoed. Een plus van 30 procent ten opzichte van het volume een jaar eerder. Dit cijfer is een goede indicatie voor het huidige sentiment in de markt. Totalen naar leverdatum zijn echter betrouwbaarder: er is geleverd, de financiering is rond. Vandaar dat deze deals favoriet zijn als referentie bij taxateurs.
Keerpunt
Totalen naar overeenkomstdatum vormen een directere indicatie van de gevoelstemperatuur in de markt. Die is op basis van de huidige cijfers voorzichtig positief. Waar de volumes in zorgvastgoed en kantoren nog wat dalen, boeken woningcomplexen (13 procent), bedrijfsruimten (82 procent) en winkels (124 procent) winst tegenover het eerste kwartaal 2023. Dat is een vroege aanwijzing dat de markt zich mogelijk op een keerpunt bevindt.
Top 5 deals
Bij de vijf grootste transacties gesloten in het eerste kwartaal van 2024 ging het drie keer om logistieke objecten, een woningportefeuille en een hotel. Veruit de grootste deal betrof het distributiecentrum van Primark in Roosendaal, dat ging voor 100 miljoen euro. Daarop volgt de portefeuille woningen aan de Amsterdamse Nachtwachtlaan en Europaboulevard die 57,3 miljoen euro opbracht. Een te bouwen hotel aan de Rotterdamse Glashaven verwisselde voor 53,5 miljoen van eigenaar. Twee logistieke objecten in Oosterhout (Rederijweg) en Venlo (John Hicksstraat) leverden respectievelijk 47,9 en 42,3 miljoen euro op.